Met de invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) verandert er veel voor uitzendbureaus in Nederland. Deze nieuwe wet kan zorgen oproepen, maar bij Nocore zijn we er om je te helpen. In dit artikel leggen we uit wat de Wtta inhoudt, welke stappen je moet ondernemen, en geven we wat tips om je goed voor te bereiden.
Wat is de Wtta?
De Wtta is ontwikkeld naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie-Roemer in 2020. De wet heeft als doel om de uitzendbranche beter te reguleren door oneerlijk praktijken te straffen en betrouwbare uitzendbureaus juist meer ruimte te geven. Daarnaast streeft deze wet ernaar om de positie van arbeidsmigranten te versterken en eerlijke concurrentie te bevorderen binnen de sector.
De Wtta is al goedgekeurd en zal in werking treden op 1 januari 2026, met actieve handhaving vanaf 1 januari 2027. Deze periode geeft uitzendbureaus nog voldoende tijd om zich voor te bereiden op deze nieuwe wet.
Wat betekent dit voor jouw uitzendbureau?
De Wtta brengt nieuwe verplichtingen met zich mee voor uitzendbureaus. Het is begrijpelijk dat je je mogelijk zorgen maakt over de impact hiervan. Voor kleinere uitzendbureaus kunnen de nieuwe eisen als een grote uitdaging aanvoelen. Dit kan leiden tot marktconsolidatie, waarbij grotere spelers meer ruimte krijgen.
Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen die je moet nemen en geven we tips om deze zo goed mogelijk door te voeren.
1. SNA-certificaat en toelating
Het SNA-certificaat speelt een belangrijke rol bij de Wtta. Dit keurmerk, uitgegeven door de Stichting Normering Arbeid, toont aan dat jouw bureau voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en richtlijnen voor het uitzenden van personeel. Bij de eerste toelating kun je dit certificaat gebruiken in plaats van een nieuw inspectierapport. Dit kan je veel tijd en moeite besparen. Zorg er dan wel voor dat je vóór 1 juli 2026 in het bezit bent van een SNA-certificaat.
Tip: heb je nog geen SNA-certificaat? Overweeg dan om dit zo snel mogelijk aan te vragen. Het certificaat biedt niet alleen voordelen bij de Wtta, maar het helpt ook zeker mee bij de verbetering van je positie op de markt én je betrouwbaarheid naar klanten toe.
2. Waarborgsom van €100.000
Een van de grootste veranderingen is de verplichting om een waarborgsom van €100.000 euro te betalen. Dit bedrag dient als financiële zekerheid om enkel serieuze en financieel stabiele bedrijven in de uitzendbranche te behouden. Na vier jaar wordt de waarborgsom teruggestort, mits je aan alle wettelijke eisen hebt voldaan. Heb je vier jaar onafgebroken arbeidskrachten uitgeleend en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de overgangsregeling, waardoor deze waarborgsom niet van toepassing is.
3. Verklaring Omtrent Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP)
Je moet een VOG voor je bedrijf krijgen om de toelating rond te krijgen. Dit toont aan dat er geen strafbare feiten op naam van de rechtspersoon staan die je uitzendbureau in twijfel zouden kunnen trekken.
Tip: begin vroeg met de aanvraag van VOG RP, want dit proces kan enkele weken in beslag nemen. Heb je al een VOG RP? Controleer dan of deze nog actueel is, want een recent document kan de toelatingsprocedure versnellen.
4. Administratieve voorbereidingen
Zorg ervoor dat je uitzendbureau volledig voldoet aan de nieuwe Wtta-normen. Dit betekent onder andere dat je administratie op orde zijn en dat je tijdig alle benodigde documenten moet kunnen aanleveren. Je kunt het vergelijken met de huidige SNA-certificering, maar dan met strengere eisen.
Tip: begin nu al met het evalueren van je huidige administratieve processen, zorg ervoor dat deze op orde is. Door vroeg te beginnen, vermijd je last-minute stress.
Overgangsregelingen
Voor bestaande bedrijven gelden specifieke overgangsregelingen. Zo hoeven bedrijven die op 31 december 2025 al vier jaar onafgebroken als uitlener staan ingeschreven in het handelsregister en voldoen aan bepaalde voorwaarden, mogelijk geen waarborgsom te storten. Daarnaast kunnen bedrijven die op 30 juni 2026 SNA-gecertificeerd zijn, worden toegelaten op basis van hun SNA-certificaat, ook als ze nog niet zijn geïnspecteerd op het nieuwe normenkader. Lees hier meer over deze overgangsregeling.
Houd de officiële communicatie van de overheid en brancheorganisaties dus goed in de gaten. Zij zullen updates geven over de exacte procedures en deadlines. Bij Nocore houden we deze informatie ook bij en zullen we je tijdig informeren over wat je moet doen.
Hoe kan Nocore je helpen?
Bij Nocore zijn we er om je vragen te beantwoorden omtrent de Wtta. We volgen wijzigingen op de voet en zorgen voor de nodige aanpassingen in de software.
Wil je weten hoe je je optimaal kunt voorbereiden? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.
Contact
Benieuwd hoe wij u als uitzendondernemer verder kunnen helpen? Wilt u meer informatie over hoe Nocore u kan ondersteunen bij deze en andere onderwerpen rondom arbeidsmigratie? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze pagina over arbeidsmigranten.
Geschreven door: Rob van den Hoogen