Uitzendbureaus streven ernaar om werknemers zo eerlijk en gelijk mogelijk te behandelen, ook moeten ze voldoen aan cao-bepalingen en wet- en regelgeving. Niet alleen de uitzendbureaus, maar ook de inleners hebben de verantwoordelijkheid om de componenten van de inlenersbeloning correct toe te passen. De inlenersbeloning helpt bij het naleven van een eerlijke behandeling voor uitzendkrachten en arbeidsmigranten. Daar gaan we in dit artikel verder op in.
Wat is de inlenersbeloning?
Door de inlenersbeloning wordt er gegarandeerd dat uitzendkrachten dezelfde beloning en arbeidsvoorwaarden krijgen als de eigen medewerkers van het bedrijf. De inlenersbeloning is dus niet alleen een juridische verplichting, maar zorgt ook voor gelijkheid op de werkvloer.
Wettelijke kaders en toepassing
De inlenersbeloning is gebaseerd op de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet en wordt verder gespecificeerd in diverse cao’s, die variëren per sector. Naast de algemene wetgeving gelden er aanvullende en specifieke regels afhankelijk van de sector waarin een uitzendbureau actief is.
De toepassing van de inlenersbeloning wordt versterkt door de Wet werk en zekerheid (WWZ), die gericht is op het versterken van de positie van uitzendkrachten. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zorgt ook voor meer gedetailleerde regels over hoe uitzendwerk in Nederland geregeld is.
Toezicht en handhaving
De inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) controleert of de regels daadwerkelijk worden nageleefd, maar de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) voert de daadwerkelijke controles uit. Zij treden op bij overtredingen of misstanden. Arbeidsmigranten en vakbonden kunnen ook zelf misstanden melden, wat helpt bij de handhaving van de regelgeving.
Wat valt er onder de inlenersbeloning?
Regelmatig worden er nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de inlenersbeloning. Het omvat de volgende onderdelen:
- Uurloon volgens schalen: uitzendkrachten dienen hetzelfde uurloon ontvangen als medewerkers in vergelijkbare functies binnen de organisatie, gebaseerd op de salarisschalen van de cao.
- Periodieke loonsverhoging: regelmatige salarisverhogingen op basis van de cao-afspraken.
- Initiële loonsverhoging: directe salarisverhogingen bij de start van het dienstverband om ervoor te zorgen dat het loon gelijk is aan dat van vaste medewerkers.
- Toeslagen: inclusief overwerk, ploegendienst en onregelmatige uren.
- Atv–dagen: toekenning van arbeidsduurverkortingsdagen volgens de cao, wat extra vrije dagen voor uitzendkrachten oplevert.
- Pensioen: opbouw van pensioenrechten zijn gelijk aan die van vaste medewerkers.
- StiPP basispensioen vanaf dag 1: medewerkers hebben vanaf hun eerste werkdag recht op pensioenopbouw.
- Vakantiegeld- en dagen: het aantal vakantiedagen en de uitbetaling hiervan moeten hetzelfde zijn als die van eigen medewerkers.
- Kostenvergoedingen: vergoedingen voor kosten zoals reiskosten, werkkleding en andere belangrijke uitgaven.
- Ontwikkelingsmogelijkheden: trainingen en cursussen die ook beschikbaar zijn voor eigen medewerkers.
- Eenmalige uitkering: specifieke eenmalige uitkeringen die in de cao zijn opgenomen.
- Periode stijging na één jaar werk: automatische periodieke salarisverhoging na één jaar dienstverband.
Onderdelen van de inlenersbeloning sinds januari 2022
- Behoud van inschaling: de inschaling wordt behouden als een uitzendkracht binnen 12 maanden terugkeert bij diezelfde inlener of bij een inlener met een dezelfde cao.
- Loonsverhogingen met terugwerkende kracht: salarisverhogingen die met terugwerkende kracht worden toegepast.
- Thuiswerkvergoeding: vergoeding voor kosten van thuiswerken.
Onderdelen van de inlenersbeloning sinds januari 2023
- Alle kostenvergoedingen van de inlenende cao: verplichting om alle kostenvergoedingen die in de cao van de inlener staan over te nemen.
- Alle toeslagen van de inlenende cao: alle toeslagen die in de cao van de inlener staan moeten worden toegepast.
- Inschaling instaptabel: gebruik van een inschalingstabel, uitsluitend wanneer er geen relevante ervaring is.
Recente ontwikkelingen rondom de inlenersbeloning
Zoals hierboven vermeld, worden er regelmatig nieuwe componenten en regels toegevoegd aan de inlenersbeloning. Met onze software kunt u gemakkelijk componenten berekenen en toepassen. Recentelijk zijn er weer belangrijke aanpassingen en toevoegingen doorgevoerd die te maken hebben met de inlenersbeloning. Dit zijn de volgende:
- Eindejaarsuitkering: onlangs is de eindejaarsuitkering erkend als een standaard onderdeel van de inlenersbeloning, wat betekent dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde eindejaarsuitkering als hun collega’s in vaste dienst. Deze toevoeging is zeer actueel.
- Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding: de onbelaste reiskostenvergoeding is verhoogd van €0,21 per kilometer naar €0,23 per kilometer vanaf begin 2024. Hoewel het niet direct onderdeel uitmaakt van de inlenersbeloning, heeft het wel invloed op de totale beloning van de medewerker.
- Wetgevende veranderingen: er zijn wetsvoorstellen in behandeling die invloed kunnen hebben op de arbeidsvoorwaarden en daarmee ook op de inlenersbeloning. Dit kan gaan om de verplichtstelling van een vertrouwenspersoon of het afdwingen van gelijke beloning voor mannen en vrouwen.
Uitdagingen en onze oplossingen
Een van de grootste uitdagingen voor uitzendbureaus is het bijhouden van de verschillende cao’s en de complexe regels die gelden voor de inlenersbeloning. Aanpassingen en wetswijzigingen moeten namelijk snel worden doorgevoerd. Onze software speelt hierin een belangrijke rol door de naleving van de inlenersbeloning en de bijbehorende regels te faciliteren. De klant past uiteindelijk zelf de componenten toe, maar wij bieden de mogelijkheid om dit snel en correct te doen na inrichting.
Een andere uitdaging voor uitzendbureaus is transparantie. Dit is belangrijk voor de handhaving van de inlenersbeloning. Uitzendbureaus moeten ervoor zorgen dat de uitzendkrachten volledig geïnformeerd zijn over de voorwaarden. Dit betreft onder andere de salarisstructuur en de arbeidsvoorwaarden.
De rol van Nocore
Het waarborgen van de inlenersbeloning vraagt om een nauwkeurige en efficiënte gegevensverwerking, waar Nocore bij ondersteunt. Onze software faciliteert niet alleen de naleving van de regelgeving rondom inlenersbeloning, maar verbindt ook andere initiatieven rondom arbeidsmigranten, zoals de SNF-certificering en de ET-regeling.
Geschreven door: Rob van den Hoogen